Био – отговорният избор на ChocoLeya за високо качество - ChocoLeya
Най-горе

Био – отговорният избор на ChocoLeya за високо качество

Автор: Бела Бенова

Важно решение в ChocoLeya, още с раждането на тази наша мечта и създаването на бранда ни, е шоколадът, който произвеждаме да бъде био-сертифициран. Ако сте почитатели на органичните продукти, вероятно често консумирате именно био шоколад. Ето нашата мотивация за този избор.

Chocoleya - bio (5)

Какво означава био шоколад?

За да може шоколадът или който и да е хранителен продукт да се нарича „био“, той трябва да е от предимно или почти изцяло органични съставки, като често изискването е за поне 95% органично съдържание. Био шоколадът е създаден от какаови зърна, които не са били третирани със синтетични торове, хербициди или пестициди. В истинския био шоколад всички други добавки (захар, мляко, ядки, плодове, подправки и т.н), също трябва да бъдат органични. Сертифицирането на крайния продукт гарантира също, че никакви изкуствени аромати, оцветители или ГМО съставки не са участвали при производството му. За нас в ChocoLeya е задължително да предоставяме именно такова качество.

Chocoleya - bio (3)

Причини да предпочетем био шоколад

В нашето съвремие е все по-важно да вземаме информирани решения относно това, което консумираме, храната, която ядем и производствата, които подкрепяме с покупките си. Изборът на био шоколад означава да инвестираме в продукт, който цени нашето здраве, работата на фермерите и опазването на околната среда.

Chocoleya - bio (4)

Био: етичен избор в полза на фермерите

Шоколадът се състои основно от какао и захар. Традиционно, тези две култури са сред най-обработваните с торове, с цел повишаване на добива и предпазване от вредители. Чрез използването на естествени торове за отглеждането на органични какао и захар, био шоколадът гарантира една среда, по-здравословна за фермерите, в която те не се излагат на вредното влияние на химикалите, използвани в конвенционалното земеделие.

Chocoleya - bio (1)

Био: отговорен избор в името на околната среда

Доказано е, че химикалите, участващи в производството на какао и захар, имат отрицателен ефект и върху околната среда. Пестицидите, фунгицидите и хербицидите са предназначени да убиват нежеланите насекоми и растения, но често елиминират важни съпътстващи биологични видове, уязвяват и третираните култури, нарушавайки деликатния баланс на местните екосистеми. Прониквайки в почвата и водата, те влияят върху състоянието на растенията и животните дори извън непосредствено третираната зона. Суровините за био шоколада се произвежда без синтетични химикали, във ферми, които използват естествени, органични и биодинамични инструменти за добива на какао и захар. Чистите, природни методи в земеделието са полезни за биоразнообразието, локалните екосистеми и околната среда, а чрез това изборът и покупката на био шоколад означават подпомагане на тези алтернативни способи.

Chocoleya-bio-2

Био: здравословен избор за потребителя

Макар че често не разглеждаме шоколада като селскостопанска суровина от типа на плодовете и зеленчуците, все пак той е краен продукт на земеделското производство. В този смисъл е добре да се замисляме, че предпочитайки органичен шоколад, ние избираме храна, която е чиста и влияе благоприятно на нашето здраве. Ако имаме активно, информирано отношение към това, което консумираме, ако държим на качествени, полезни храни, то био шоколадът е логичен и правилен избор в ролята на ежедневно лакомство.

Chocoleya - bio (10)

Изборът на ChocoLeya

За нас в ChocoLeya е важно да съчетаваме всичко най-добро, което може да бъде предоставено в шоколадовия свят. Затова нашият избор е: изцяло органичен състав на всичките ни продукти. Ние държим да сме сигурни, че създаването на нашите шоколади е в хармония с околната среда, с уважение към цялата верига на производство от какаовото зърно до шоколада и най-вече с отговорно отношение към здравето на потребителите, които избират качеството на ChocoLeya.

ChocoLeya-bean-to-bar