Да се запознаем: аз съм Шоколадът! - ChocoLeya
Най-горе

Да се запознаем: аз съм Шоколадът!

Автор: Бела Бенова

В наши дни е лесно да допуснем, че всеки има представа какво е шоколад, най-малкото защото приемаме, че всеки го е опитвал. Каква е истината всъщност? Знаем ли в действителност точно какво представлява най-предпочитаният в света десерт? ChocoLeya Ви предлага да надникнем в речника, да консултираме международно приети документи, да се допитаме до различни световно признати сертифицирани производители. Така заедно ще разкрием тайната на шоколада – тази любима дума, която предизвиква у всички ни апетит и настроение!

Шоколад – що е то?

Общоизвестно е, че шоколадът е хранителен продукт, който се произвежда от плода на дървото Theobroma Cacao. За да може да се получи шоколад, какаовите зърна трябва да са преминали през процес на ферментация. Десертът, който съдържа получените от този и още няколко технологични процеса какаов прах и какаово масло, се определя като шоколад. Обикновено, в състава му присъства и подсладител (най-често захар), както и мляко. Други растителни мазнини също могат да се открият сред съставките на шоколада.

Chocoleya-Chocolate-types

Какаови дефиниции

При избора и покупката на десерт, важно е да сме наясно с терминологията, използвана върху етикетите. Относно шоколада и сродните му продукти, съдържащи какао, добре е да имаме предвид няколко основни понятия:

– какаов прах: продукт от смилането и финото стриване на какаовите зърна;

– какаово масло: течна маса, извлечена при смилането и стриването на какаовите зърна, която впоследствие се втвърдява и може да бъде отново разтопявана при приготвянето на шоколада;

– какаова маса: заготовка, получена от какаов прах и какаово масло, използвана от производителите за разтапяне и приготвяне от нея на крайните продукти – шоколадовите десерти;

– какаов ликьор: първична суровина, получена при меленето и продължителното разбъркване на какаовите зърна, докато частиците на твърдата фракция – какаовия прах и на течната – какаовото масло, се хомогенизират до гъста маса.

ChocoLeya-butter-cocoa-powder

Шоколад – критерии на ЕС

Шоколадът присъства на пазара под формата на различни продукти – блокчета, бонбони, течен шоколад, шоколад на прах за пиене, какаова маса – шоколад за готвене. В търговската мрежа многобройни видове десерти с какао са наречени шоколади или шоколадови. Кои от тях обаче имат наистина право да носят това име?

Нашата страна се подчинява на директивите на Европейския Съюз по отношение на храните, техния състав и именоване. В този смисъл, сред присъстващите на българския пазар лакомства, името шоколад могат да носят само тези, в чиито състав какаото – под формата на прах, масло или какакова маса – е минимум 35 %. Още едно сериозно изискване е другите мазнини – които и да било от разрешените – да са не повече от сумарно 5 % от състава на десерта.

Истинският шоколад

Нормално е да желаем не просто вкусен, а истински, качествен шоколад. Затова при избора на конкретен производител или продукт е важно да обърнем внимание на няколко неща, освен стриктното изпълнение на Европейските критерии:

– висок процент какао

– липса на други мазнини

– подсладител, различен от захар

– ниско съдържание на подсладителя

– отсъствие на изкуствени овкусители, оцветители и ароматизатори

Chocoleya-Chocolate-definitions

ChocoLeya = шоколад

С продуктите на ChocoLeya можете да сте сигурни, че всички изисквания са изпълнени. Знаем, че за да ни се доверите, трябва да Ви предложим най-високото качество на изработка и съдържание в любимите Ви лакомства, които достойно носят името ШОКОЛАД!

В следващите постове от поредицата “Изкуството на Шоколада” ще Ви разкажем за видовете шоколад – бял, млечен, черен и руби, както и за био и bean-to-bar производството.