Какаото – плодове, семена, реколта - ChocoLeya
Най-горе

Какаото – плодове, семена, реколта

Кое е най-хубавото на Дървото на Боговете? Това, че дава плодове! А какво е още по-хубаво? Фактът, че човечеството е открило не само как да отглежда и използва тези плодове, но също и благотворния ефект и ползите от тях!

Chocoleya-Theobroma-beans-pod-pulp

Плодът на какаото

Какаовият плод или още – какаова шушулка, се образува от опрашения цвят, не само по клоните, но и директно от кората на дървото. Узрелият какаов плод може да тежи от няколко стотин грама до близо килограм, според сорта и ареала, от които зависят също формата и цветът му. Кората на шушулките, когато са узрели и свежи може да е от бледо-жълта, през кафява или зеленикава, до ярка пурпурна. Веднъж откъснат, плодът постепенно загубва свежест и гладкост на кората, а цветът му става шоколадов. Какаовите шушулки биват топчести, овални, издължени, крушовидни, обикновено с 10 ръбчета или ребра. Дължината им може да достигне от десетина до близо 40 сантиметра. Средно за година, едно какаово дърво ражда 50 – 70 плода.

Chocoleya-Theobroma-pods

Семената на какаото

Във всяка какаова шушулка, подредени около оста ѝ в бяла, слузеста пулпа, се крият между 20 и 60 какаови зърна. В сурово състояние цветът им е бледо-жълт, охра, розовеещ или кафеникав, а дължината им варира от един до няколко сантиметра. Едва след ферментацията и изсушаването, какаовите зърна придобиват характерния тъмен шоколадов цвят на самата ядка, а тънката люспа, която ги обвива, обикновено става светло-кафява.

Chocoleya-Theobroma-pod-inside

Условия за отглеждане на какаото

Какаото има своите предпочитани условия, за да дава изобилно плода за любимия ни шоколад! Най-подходящата за него температура е същата, като приятната за нас– около 20 – 25 градуса, а под 10 и над 35, вероятността за необратими поражения върху растението е много голяма. Както повечето хора, какаото харесва да е на завет и на шарена сянка, но може да се справи и при по-малко слънце, под короните на други дървета. Важното е целогодишно да има достатъчно дъжд, без обаче да се наводнява. Слоят почва, трябва да е дълбок, порест, богат на хумус, но да не задържа задълго влагата. Какаовите дръвчета пускат дълбоки корени и виреят най-добре между 30 и 300 метра над морското равнище, а отделни екземпляри се откриват и на височина около 900 метра!

Chocoleya-Theobroma-beans-harvest

Реколтата от какао

При диворастящите какаови дървета, от многобройните нежни цветове едва 5 процента успяват да се развият в плод. Разбира се, на плантациите този процент е много по-висок, благодарение на допълнителното изкуствено опрашване. Времето за узряване е няколко месеца и завършва с достигане на оптимална сладост, когато плодовете се берат на ръка. И в наши дни, както и преди векове или в древността, събирането на какаовата реколта се прави от местното население. С нож от тип мачете, близо до кората, се отрязват дръжките на какаовите шушулки.

Chocoleya-Theobroma-machete

Често, в диво състояние, какаото става храна на маймуни и различни дребни гризачи – ако няма кой да откъсне узрялата шушулка, тя пада на земята, зърната се пръсват, като често ферментират в пулпата до червеникаво-кафявия цвят, постиган и при целенасочената ферментация. Какаовото дърво едновременно цъфти и се опрашва, има плодове, които зреят и други – готови за бране. Това дава възможност за целогодишен добив и постоянен източник на суровина за любимото ни лакомство – шоколада!

Chocoleya-Theobroma-beans-pods-flowers

Още за какаото от ChocoLeya

В следващия материал от поредицата ще Ви запознаем с различните сортове какао. Ще разберете какво всъщност означава Криоло и Форастеро, ще откриете в кои държави “дървото на боговете” носи своя генетичен спомен за времената на маите и ацтеките. Ще научите и кои сортове ние в ChocoLeya предпочитаме да използваме за приготвянето на любимите ви шоколади!

ChocoLeya-beans