Коледа + Шоколад = всеки път идеално съчетание! - ChocoLeya
Най-горе

Коледа + Шоколад = всеки път идеално съчетание!

Шоколадът е подходящ подарък винаги, особено в мразовитите мрачни и кратки зимни дни, а най-вече – в навечерието на Коледните празници. Ние, в Chocoleya, сме сигурни в това!

Подаръците – някога и днес

Още римляните са отбелязвали възраждането на слънцето в края на декември с тържества, гирлянди и подаръци. В Християнството даровете на Влъхвите са символ, интерпретиран впоследствие с традицията да се подарява нещо специално на близките. Колкото и комерсиална да става тя, винаги искаме да изненадаме скъпите ни хора с нещо хубаво, а какво по-хубаво от истински шоколад? Дори за тези, чиито вкусове не познаваме добре, можем да сме сигурни, че няма да сгрешим, ако им поднесем какаово лакомство в ефектна празнична опаковка.

Сладките подаръци за Коледа

Преди какаото да стане популярно в Европа, традиционно са се правели и подарявали различни видове тестени сладкиши с плодове и подправки. В последствие, бумът на шоколада го превръща в универсален материал за приготвяне на всякакви коледни десерти – Адвент календари с прозорчета за всеки ден до Бъдни вечер, какаови кейкове-пънчета – пренесената през времето традиция за Бъдника, горящ в огнището, шоколадови парички, заместили традиционно подаряваните в навечерието на празника монети.

Коледни ритуали с шоколад

В много държави има любопитни Коледни ритуали, в които шоколадът играе важна роля. В Исландия в празничната нощ семействата се събират да четат книги на чаша горещ шоколад. В Япония празникът е по-скоро романтичен и двойките споделят специален кейк с шоколад и ягоди. В Прованс, във Франция, заедно с традиционния шоколадов сладкиш bûche de Noël, се поднасят общо 13 различни десерта.

Шоколадът – най-желаният подарък!

Независимо кои традиции спазваме и какви коледни ритуали предпочитаме, в наши дни шоколадът е неизменна част и от празничната трапеза, и от подаръците, които правим и получаваме. Децата се вълнуват от фигурките на еленчета, камбанки или Дядо Коледа, влюбените споделят горещ шоколад с подправки, пищни бонбониери с празнично декорирани пралини радват и най-придирчивите ценители.

post1_christmas_chocolate_blog_chocoleya

Празнични светлини по елхата, пламъци в огнището, дъх на канела и портокал, снежинки в коледното небе – Коледната атмосфера се допълва съвършено от шоколада, красиво опакован и поднесен от любим човек, с когото да споделим вълшебния какаов вкус и магията на празниците!