От кутията с опаковки до професионалните дегустации – история за детската мечта - ChocoLeya
Най-горе

От кутията с опаковки до професионалните дегустации – история за детската мечта

Автор: Бела Бенова

Този разказ е за истинската страст, която може да се превърне в професия, ако вярваме, че тя е нашето призвание. Каня Ви на пътешествие във времето! Първо ще отворим една картонена кутия, където се крие безценно момичешко съкровище от спомени за шоколади, ще пропътуваме особени времена, в които колекцията расте заедно с героинята на това приключение, докато стигнем до момента, когато една жена създава своята магия, която стотици хора ще споделят за години напред. Готови ли сте? Тръгваме!

ChocoLeya - Chocolate Tasting - Bela Benova - Chocolate Collection

А ти какво колекционираш?

В онези аналогови времена през 90-те, когато всичко се променяше, разнообразието тепърва започваше да придобива смисъл, платежоспособността – особено на тийнейджърите – беше въображаема величина, повечето момичета, преди да започнат да колекционират момчешки погледи и сърца, събираха какво ли не – шарени салфетки, опаковки от шоколади и бонбони, картинки от дъвки, ароматизирани листчета. Нашата героиня се съсредоточи върху опаковките от шоколади, въпреки неравния старт – започвайки късно, без наследство от сестри, братовчедки или съседки, без пътуващи в чужбина роднини или валутни авоари. Изненадващ подарък, включващ няколко оригинални швейцарски шоколада, постави началото на занимание, чиито мащаби и тя самата не би могла да предположи. Докато други момичета си разменяха модни дрешки и даже гаджета, колекционерката разпитваше съученичките на малката си сестра какво събират те, за да им предложи изгодни размени.

ChocoLeya - Chocolate Tasting - Bela Benova - Vintage Chocolate Wrappers

Нови шоколадови хоризонти

Първото работно място, пълнолетието, стипендиите от университета, учебните стажове в чужбина откриха неизчерпаеми възможности за обогатяване на колекцията и обедняване на нейната собственичка, от които тя смело се възползваше. Начинът на живот на нашата героиня се промени – може би донякъде и благодарение на тази страст – личните пътувания следваха служебните в една щура гоненица по земното кълбо по най-късия маршрут между набелязани предварително магазини за шоколад. Най-доволни бяха семейството и близките приятели, които имаха удоволствието да споделят меню от най-разнообразни шоколадови вкусове и комбинации, пристигнали като ценни единични бройки от екзотични точки на света. Всяка опаковка, грижливо скътана в класьор, заедно с вкусовите и ароматни спомени на запалената колекционерка се трупаха в една все по-бързо растяща база данни за производители, какаови плантации, шоколадови дизайнери и находчиви рецепти.

ChocoLeya - Chocolate Tasting - Bela Benova - Chocolate Wrappers

Как се родиха дегустациите

Всичко това щеше да остане достояние само на малкия близък семеен кръг хора, ако нашата героиня не бе последвала един изключително мъдър съвет: „Направи нещо от тези твои шоколади! Изнеси тази мания от къщи, сподели я, вдъхнови и други покрай себе си!”

През лятото на 2010 в родния си морски град, ден преди поредното си пътешествие, любителката на шоколада проведе първата си професионална дегустация в бара на свои приятели, където и близки, и непознати хора се събраха в развълнувана група, за да споделят вдъхновението от „храната на боговете”.

Оттогава, създателката на новото и станало модерно гурме-изживяване, има вече организирани и проведени няколкостотин подобни събития. Логично следват партньорства със сомелиери, с производители на вино, бира, медовина, ром, корпоративни и здравни мероприятия, лекции и дегустационни работилници.

ChocoLeya - Chocolate Tasting - Bela Benova - Chocolate Tasting

Професия – мечта

Нашата героиня превърна детската си страст да колекционира опаковки от шоколади във възможност да се реализира в най-вкусното поприще и да го споделя с хора в различни градове, на различни езици, по най-разнообразни поводи. Дегустирането на шоколад се превърна от инвестиция в професия, а работата с вносители и производители в последните години продължава да добавя нови знания в богатата колекция опит на все така запалената любителка на шоколада.

ChocoLeya - Chocolate Tasting - Bela Benova - Chocolate Wine Pairing

Поуката от приказката?

Може би се чудите защо Ви разказвам всичко това? Защото е важно да помним и пазим детските си мечти – те винаги ни водят по успешен път, в правилна посока. Сигурна съм, защото колекцията опаковки доведе онова дете и до ChocoLeya – то е авторът на всички вдъхновени думи, споделени тук с Вас заради общата ни страст – шоколада!

Ваша,

Бела Бенова

Колекционер, дегустатор, почитател и сътрудник на ChocoLeya

ChocoLeya - Chocolate Tasting - Bela Benova - Chocolates

P.S. В тази поредица на блога ще споделям с Вас техниките и тайните в дегустирането на шоколада, както и всякакви любопитни детайли от многобройните срещи с неговите почитатели.