Пътят на ChocoLeya от какаовото зърно до шоколада - ChocoLeya
Най-горе

Пътят на ChocoLeya от какаовото зърно до шоколада

Автор: Бела Бенова

Стремежът на ChocoLeya е да създава възможно най-качествения шоколад, започвайки процеса от суровите какаови зърна и стигайки до крайния продукт – истински, уникален шоколад, със собствена индивидуалност и съобразен с най-добрите световни практики за производство.

ChocoLeya - bean-to-bar

Какво означава bean-to-bar?

За да бъде наречен bean-to-bar един производител или конкретен шоколад, процесът на създаване на крайния продукт, от етапа на придобиване на какаовите зърна, до появата на пазара на самия шоколад, трябва да се извършва от същото предприятие. Най-важният аспект на това един шоколад да е bean-to-bar е контролът на качеството и проследяемостта. Гарантирането на произхода на суровината, както и на всеки от производствените процеси, се осъществява чрез различни системи за сертификация. Малките занаятчийски производители на шоколад обикновено са bean-to-bar, за да предлагат продукти с доказани високо качество и индивидуалност.

Chocoleya-bean-to-bar (4)

Една стъпка по-нататък: tree-to-bar

Един шоколад е tree-to-bar, когато цялостното му производство се изпълнява от едно единствено предприятие (компания) и включва плантацията с какаовите насаждения и процесите на отглеждане, бране на реколта и първоначална обработка на какаовата суровина. Малко шоколадови производители избират този вариант, заради допълнителните задачи, свързани с логистика, сертификация, законова уредба и производствени изисквания на териториите на държавите, където са плантациите. При все това, има шоколадови брандове, които с гордост правят тази допълнителна стъпка, за да увеличат своя престиж и положителен имидж.

Предимства на bean-to-bar шоколада

Причините един производител да бъде bean-to-bar (или tree-to-bar) и позитивите от такъв статут са в няколко направления:

Качество

Освен доказания чрез сертификат произход на суровината, изборът да се използват специално подбрани какаови зърна от конкретен сорт, регион или плантация, дава възможност на производителя да предлага шоколад с високо качество и характерен вкусов профил, които се гарантират от това, че производителят отговаря за всеки от процесите при изработването на шоколада.

Здраве

Сертифицираните произход и качество на какаовите зърна в един шоколад са необходимо условие, за да бъде крайният продукт благоприятен за здравето. Разбира се, това трябва да важи и за всички останали съставки на шоколада. Производителите на bean-to-bar шоколад гарантират на потребителя, че консумира полезен здравословен продукт, на чието съдържание могат да се доверят и в случаи на диети, алергии или непоносимост към определени съставки.

Бизнес етика

Друга важна характеристика на bean-to-bar шоколада, е прозрачността и проследяемостта на суровината по веригата процеси. Добивът на какао за малките, занаятчийски производства, се съобразява с нуждите на фермерите, които отглеждат суровината, предоставяйки им коректни изкупни цени и гарантирайки заявените количества и срокове. Също така, bean-to-bar и особено tree-to-bar производителите гарантират да няма експлоатация на детски труд, условията на работа и заплащането на работниците да са адекватни и хуманни, както и всички договорни параметри да се спазват действително.

Екология

Един от най-важните фактори при bean-to-bar производството на шоколад е околната среда. Добивът на суровина за занаятчийските производители се съобразява с капацитета на плантациите, за да се избегне обезлесяване или изчезване на конкретни насаждения или сортове. Полагат се грижи и за опазване на цялостното биоразнообразие в ареалите, където се отглежда какаото. Екологичният аспект обикновено е свързан с по-високи разходи на производителя за сертификация, но той отразява отношението на компанията не само към природата но и към потребителя. Fair trade и другите наименования от този тип са не просто модерен еко-маркер върху опаковката на продуктите. Те възпитават у консуматора отговорност и загриженост за планетата и нейните богатства.

Chocoleya-bean-to-bar (6)

Bean-to-bar – изборът на ChocoLeya

Всички тези характеристики на занаятчийското производство на шоколад – етика, екология, здраве и качество, са причината ChocoLeya да следва този път на отговорност към Земята, какаото и своите почитатели!

В следващ пост, очаквайте историята на още един от изборите на ChocoLeya – използването на изцяло био-продукти.

ChocoLeya-bean-to-bar