Подготовка на дегустацията – малките стъпки към голямото преживяване - ChocoLeya
Най-горе

Подготовка на дегустацията – малките стъпки към голямото преживяване

Автор: Бела Бенова

Дегустирането на шоколад е изживяване за сетивата, което носи приятни емоции и със сигурност създава не по-малко приятни спомени. За да сме сигурни в успеха и ефекта от една дегустация на шоколад, не е достатъчно просто да се отдадем на какаовото изкушение. Подготовката на самото събитие е изключително важен, но често – пренебрегван елемент, а за да бъде тя сполучлива, добре е да сме наясно с някои препоръки от експертите-дегустатори.

Преди да Ви потопим в разнообразието на какаови сортове и да се колебаем в подбора на екстравагантни вкусови комбинации, ние от ChocoLeya ще отговорим на няколко съществени въпроса, касаещи дегустирането на шоколада.

ChocoLeya-tasting-questions (3)

Кой?

Кой може да участва в дегустация на шоколад? Да, много ни се иска да кажем „всеки”. Разбира се, необходимо е да сме информирани относно евентуални алергии или непоносимост към определени храни, каквито дегустиращите биха могли да имат. Освен стандартните алергени като ядки, мляко, яйца, подправки, съществуват алергии и към какаото, като те може да бъдат само към какаовия прах и/или към какаовото масло. Задължително е да сме запознати подробно със съставките на шоколадите, които ще включим в дегустационното меню. Съгласете се – иначе вълнуващата и любопитна изненада, че в шоколад може да има риба, чесън или патладжан, ще се окаже неприятна за хора, които не бива да консумират тези храни.

ChocoLeya-tasting-questions (4)

Желателно би било да вземаме под внимание предпочитанията или диетите, които хората имат – ако в събитието ще участват вегетарианци или вегани, дегустационното меню трябва да е изцяло от тъмни шоколади.

Възрастта на дегустиращите също е важен фактор. Как да откажем шоколад на дете? За да не се налага да го правим, редно е да сме информирали родителите какви типове шоколад и в какви количества ще се сервират. При деца и младежи, какаото може да доведе до сетивна превъзбуда, да наруши съня, дори да се отрази подобно на допинг при спорт. Известно е, че под определена възраст консумацията на шоколад не е препоръчителна. Като организатори на дегустация, наше право е да определим тази възраст и да очакваме гостите да се съобразят с нея. В зависимост от конкретното шоколадово меню, минималната възраст за участие може да варира от 5 до 10, даже и 12 години. Разбира се, ако провеждаме перинг на шоколад с алкохолна напитка, трябва да внимаваме за правилата в съответната държава – в нашата страна границата е 18 години, но в САЩ например е 21.

ChocoLeya-tasting-questions (6)

Къде?

Къде е подходящо да дегустираме шоколад? Навсякъде, разбира се! Изборът на локация и помещение за провеждане на шоколадова дегустация зависи на първо място от броя участници. Други важни елементи, с които като организатори се налага да се съобразим, са параметрите на околната среда – основно температура и влажност на въздуха, както и наличието на миризми, шумове или други сетивни дразнения.

ChocoLeya-tasting-questions (5)

Обичайните за жилищно помещение стойности на температура, влажност, шумов фон и осветеност, са минималното ниво на комфорт. Допълнителна насочена светлина, отсъствие на ароматични, звукови или визуални смущения, удобно място за сядане или стоене прав, с опора за ръцете и достатъчно пространство за необходимия инвентар, допълват необходимите изисквания към помещението, в което да проведем събитието. Дегустация на шоколад на открито също може да бъде направена, подсигурявайки нужното оборудване и място за комфортно настаняване.

Кога?

Кога е най-добре да се дегустира шоколад? „По всяко време!” – ще отговорите и да, ние от ChocoLeya ще се съгласим веднага! При все това, за успеха на една дегустация изборът на момента е не по-малко важен от избора на място. Препоръчително е участниците да не са прегладнели, защото бързайки да се заситят, няма да отдадат нужното внимание на вкусове и аромати. Веднага след храна също не е подходящо, защото организмът вече е зает с храносмилане и е трудно да се постигне концентрация в разграничаването на сензорни нюанси.
ChocoLeya-tasting-questions (2)

Желателно е подобно събитие, дори и да е корпоратив или тийм-билдинг, да се позиционира в интервал от деня, след който участниците няма да имат повече делови задачи, за да могат максимално да се отпуснат и насладят на преживяването, вместо нервно да поглеждат часовника или съобщенията на телефона си. Доколкото можем да сме информирани за емоционалното състояние на участниците, особено при по-малки групи, семейни или романтични събития, би било добре да избягваме моменти на стрес, умора или раздразнение, в които човешката сензорика не функционира по нормалния начин.

Защо?

Защо да дегустираме шоколад? Защото той ни кара да се чувстваме добре, тонизира ни, прави ни позитивни, дейни и вдъхновени! В следващия материал от поредицата ще Ви разкажем как да подберете и сервирате шоколадовото дегустационно меню, така че насладата за всички сетива да е максимална!