Рецептата за незабравима дегустация – шоколадовото меню - ChocoLeya
Най-горе

Рецептата за незабравима дегустация – шоколадовото меню

Автор: Бела Бенова

Съществен елемент от подготовката на една шоколадова дегустация е менюто. ChocoLeya ще Ви запознае с насоките и съображенията в подбора на количество, брой, тип и характеристики на шоколада, така че изживяването за участниците да бъде интересно, вълнуващо и вкусно!

Chocoleya types

Колко шоколада?

В зависимост от типа събитие, броят дегустирани шоколади варира от 4 до 8, като оптималният брой, особено за начинаещи, е 6. Такъв брой дава възможност за достатъчно разнообразие в изживяването, без сетивата да се претоварят от твърде многото параметри, които отчитат.  Когато става дума за перинг с питие или друга храна, препоръчителна е долната граница – 4. Ако участниците са опитни или в камерен състав – например романтична дегустация за двама или семеен повод с няколко човека, 8 вида шоколад ще бъдат пищно и достатъчно предизвикателство.

ChocoLeya tasting menu

По колко от всеки шоколад?

Прието е сервираното количество да е достатъчно, за да може поне два пъти да се опита от дадения шоколад, а и визуално да не създава впечатление за недостатъчност. Повечето шоколади са с обособени парченца, които улесняват сервирането, а в останалите случаи с нож могат да се оформят елегантни и еднотипни хапки за всички участници. Ако всяко късче е между 5 и 10 грама, цялото меню няма да надхвърли обема и енергийната стойност, които човек би консумирал, ако изяде един стандартен крафт шоколад. Редно е да се има предвид, че дегустирането на няколко вида шоколад бавно и с отношение към всеки ароматичен и вкусов нюанс, създава по-отчетливо и бързо усещане за насищане, отколкото ако човек похапва един шоколад без да му обръща внимание.

Chocoleya-3types

Какви видове шоколад?

Ако дегустацията не е представяне на конкретен производител или сравнителна оценка на определен вид – например 100% какао или бели шоколади, ако не е съобразена с ограничаващи диетични норми – веган, био, кето, тогава универсален вариант е да се включат всички основни типове шоколад. Стандартно меню би било 1 бял, 1 млечен, 1 тъмен млечен, 3 натурални, разпределени според приетите психологически „граници” на процента какао – под 70%, до 85% и между 85% и 100%.

Chocoleya-4colors

Шоколад с добавки или чист?

Успешният вариант за начинаещи, както и в големи групи – над 15 участника, би бил едно разнообразно, но до голяма степен универсално меню, за да може да покрие максимално различните предпочитания. Ще се съгласите, че само определени ентусиасти или професионалисти биха опитвали 6 чисти шоколада с много близък вкусов профил, за да разграничат характерните за различните плантации нюанси. А колко ли човека ще са доволни от меню, в което се опитват само шоколади с различни видове цитрусови плодове? Затова препоръчително е да се комбинират както типовете шоколади – бял, млечен, черен – така и вариантите за съдържание: чист шоколад от конкретен сорт, друг – с екзотична подправка или етерично масло, някой с ядки или сушени плодове.

ChocoLeya tasting 4

Как да подредим шоколадите?

След като сме избрали колко и какви шоколади да поднесем, изключително важно е да ги подредим в правилен ред. Няколкото неформални „правила” са логични и интуитивни: възходящ ред на процента какао, при близък процент какао – чистите преди тези с добавка, агресивните лютиви подправки – накрая, независимо от процента какао, защото лютивият „вкус” всъщност представлява реакция на болка, временен „ступор” на езика и небцето, а това състояние не би ни позволило да усетим и преценим следващия вкус от менюто.

ChocoLeya tasting order

Опитайте сами!

Асортиментът на ChocoLeya е достатъчно разнообразен и позволява да направите Ваша лична, уникална дегустация, където можете да избирате от всички типове шоколад, различни сортове какао от няколко държави, разнообразни проценти какаово съдържание, както и интересни добавки. Опитайте и споделете с нас Вашето „ChocoLeya” дегустационно меню!

ChocoLeya menu