Сортовете какао – бизнесът, науката, историята - ChocoLeya
Най-горе

Сортовете какао – бизнесът, науката, историята

Автор: Бела Бенова

Какaото е разпространено на територията на различни държави, разграничават се няколко основни сорта и многообразие от конкретни разновидности според ареала. Типовете какао Criollo, Forastero, Trinitario са познати на всички от опаковките на качествените шоколади. За да научим какво всъщност означават тези понятия, ChocoLeya Ви кани да обиколим света през тропиците и да се запознаем с различните видове „Дърво на боговете”.

Chocoleya - countries

Търговските названия

Понятията Criollo, Forastero, Trinitario са придобили масова търговска употреба, която се различава от значението на самите думи.

Chocoleya-3 types

В 21-ви век сме свикнали, че Criollo е какаовото дърво, което се отглежда най-трудно, най-податливо е на вредители и промени в атмосферните условия, ареалът му на разпространение е най-малък. Луксозни шоколади с Criollo на етикета са с какао от Венецуела, Перу, Мексико. Какаото от този тип е със светъл цвят, деликатен аромат, слабо-горчив вкус и разнообразие от ефектни дълготрайни нюанси на послевкус. Знае се, че този сорт е едва няколко процента от световния добив на какаови зърна, което, заедно с факта, че се приема за най-качествено, го превръща в най-скъпото какао, предпочитано от занаятчийските и бутикови производители.

За Forastero знаем, че е „най-безличният” сорт какао – с груб, горчив и рязък вкус, кратък послевкус, слабо ароматично присъствие. За сметка на това е най-разпространено – над 85 % от световния добив, лесно за отглеждане. Тип Forastero е повечето какао от Африка, като това е и суровината, използвана от масовите производители на шоколад.

Chocoleya - pod - tree

Сортът Trinitario се появява като създадена от човека генетична кръстоска на другите два типа какао, която цели да комбинира вкусовите предимства на Criollo с леснината при отглеждане на Forastero. Понастоящем, Trinitario ще откриете на етикетите на шоколади с какао от всички континенти – Южна и Централна Америка, Африка, Азия и Океания.

История на имената

Произходът на имената на трите типа какао е от испански език. Първоначалните и буквални значения на думите са следните: Criollo означава „местен”, „отгледан у дома”, „наш”; смисълът на понятието Forastero е точно обратният – „външен”, „чужд”, „привнесен”, „дошъл от другаде”. Trinitario наистина отразява своя първоначален произход от остров Тринидад, където за първи път е получен този хибриден сорт.

Chocoleya-pods inside

Мнението на науката

Задълбочени научни изследвания по генетика доказват, че всъщност сортовете какао са повече от „комерсиализираните” три типа и обясняват в детайл техния произход.

Сред първоначално съществувалите в Централна Америка сортове какао, един от които е Criollo, могат да се откроят Curaray, Nanay, Contamana, Purús, Iquitos, Marañ и особено Arriba Nacional – какаото, с което се гордее Еквадор. Експертите го приемат като четвъртия основен тип какао, който може да носи това нaименоваие, единствено ако се отглежда на територията на страната.

Chocoleya - varieties

Първоначално, през 19 в., наименованието Forastero е дадено от испанците на сортове какао, „външни” за региона на Централна Америка, който най-напред са опознали и са експлоатирали, а именно – какао от Амазонския басейн, предимно териториите на Бразилия. В наши дни, тези първи Forastero сортове вече са „разселени” предимно в Африка, където се развиват нови типични вкусови компоненти. Разбира се, все още съществуват характерни сортове Forastero от Бразилия, Доминиканска Република, Колумбия, и др.

Trinitario е получен от местен, в последствие – изчезнал, Criollo сорт от Тринидад, кръстосан с отглеждан на територията на Венецуела подтип на Forastero, известен като Amelonado. Този първоначален Trinitario сорт е впоследствие разселен по целия свят, като във всеки ареал развива собствени, локални ароматични и вкусови характеристики.

Chocoleya - pod-bean

Факт е, че що се отнася до сортовете какао, няма една единствена истина. Важно е да съществуват различните гледни точки, за да може всеки любопитен да научи повече, да се запознае с разнообразни интерпретации и да опознае “Храната на Боговете” в детайлите, разкрити от науката, лансирани от бизнеса и пренесени през вековете история!

Пътешествието Theobroma продължава!

Очаквайте обиколка с ChocoLeya по най-известните какаови плантации в света, когато ще разберете защо е не само скъпо и престижно, но и уникално изживяване да опитате шоколад от плантация Chuao, диво какао от Боливия, ендемично Criollo Heirloom от Мадагаскар, Еквадорския сорт Arriba Nacional от плантация Hacienda del Carmen и още много други какаови съкровища!

Chocoleya - pods