Theobroma cacao – божественото дърво - ChocoLeya
Най-горе

Theobroma cacao – божественото дърво

Дългият път на какаото започва с едно семенце от „дървото на боговете”, прекосява няколко океана и четири хилядолетия, за да достигне до нас под формата на любимия ни неустоим десерт – шоколада!

В първата седмица от всеки месец, поредицата „Theobroma cacao” в блога на ChocoLeya ще Ви запознаваме с какаото през погледа на историята, етнологията, географията, ботаниката и генетиката, даже митологията.

Семейството на какаото

Започваме нашето приключение във влажните екваториални джунгли на Централна Америка. Оттам произхожда вечнозеленото тропическо дърво Theobroma cacao, божественият представител на голямото семейство Malvaceae – слезови, сред които, освен какаото, са памукът, бамята, липата и още над 4000 вида. В род Theobroma са общо 22 вида растения, а някои от тях, също както какаото, са с ядлива ядка, като екзотичните „плодове” мокамбо, купуасу и какауи.

Името “какао” пристига в Европа заедно с неизброимите съкровища на племената от Новия Свят, в това число и самите какаови зърна. То произлиза от думите, използвани от маите и ацтеките, които са запазени и до днес в изчезващите наречия от някои райони на Мексико – какау, кагау, какуатл. Романтичното наименование “храна на боговете” идва от гръцки – θεός (бог) и βρῶμα (храна). Официалното име на растението – Theobroma cacao е регистрирано през 1753 г. от шведския ботаник Линей. Известен като основател на научната класификация на организмите, той е и един от създателите на една непопулярна по негово време, но все по-важна за нас наука – екологията.

Ареал на какаото

Със сигурност повечето европейски производители на шоколад мечтаят какаото да може да расте на тяхна територия. Разбира се, и ние в ChocoLeya много бихме искали да отглеждаме божественото дърво и у нас! Theobroma cacao вирее във вечнозелените, влажни дъждовни гори, където тропическото слънце и богатата почва изпълват тучната растителност с уханните живителни сокове на плодородието. Само в една тясна лента на 20 градуса северно и южно от Екватора, дървото на боговете има подходящите за живот условия. Затова ако мечтаете за разходка из какаови плантации, Централна Америка и Африка изобилстват от привлекателни места – Мексико, Перу, Никарагуа, Бразилия, Еквадор, Венецуела, както и Бряг на Слоновата Кост, Конго, Гана, Мадагаскар. Също и екзотични дестинации като Индонезия, Виетнам, Индия имат своите специални какаови съкровища, набиращи популярност сред познавачите на шоколада!

Какаовото дърво

Дървото Theobroma cacao е вечнозелено, широколистно, с кичеста корона и относително ниско стъбло – височината му обикновено е между 4 и 8 метра, като разбира се при култивирането се предпочита тя да се ограничава, за да се улесни събирането на плодовете. За радост на любителите и производителите на шоколада, цъфтежът на какаовото дърво е постоянен и то дава плод целогодишно, като се наблюдават два пика – през месеците май и ноември, когато реколтата е най-изобилна. Зрелостта или способността на растението да дава плод настъпва около четвъртата-петата му година, а възрастта, която може да достигне е цял век!

Какаовите цветове

Освен “храна на боговете”, какаото е също и храна за очите, когато дървото е в периода на най-интензивния цъфтеж. Кичестите, бели, розови или кремави цветове се появяват на снопове директно от кората или възлите на основните клони. Понякога едно дръвче може да е обсипано с няколко хиляди нежни, елегантни цветове!

Какаото не е капризно, стига да получава най-важното – много слънце, вода и чист въздух. Дори без човешка намеса, насажденията дават своя божестен плод. За разлика от повечето растения, където репродукцията се осъществява от пчелите или от определени видове пеперуди, за опрашването на какаото отговарят микроскопичните мушички Forcipomyia, които живеят по самото дръвче. Това е причината цветовете да не се нуждаят от интензивните аромати, с които други растения привличат пчелите, така че ако се разхождате из какаова плантация, не очаквайте облаци от екзотични цветни ухания. Разбира се, откакто се култивира, растението бива опрашвано и изкуствено, но статистиките показват в пъти по-големи реколти, когато този процес е естествен. Природата и тук е в своята власт и ни дава ценен урок да живеем в хармония с нея, нали?

Още за Theobroma cacao

В следващия материал от поредицата, очаквайте любопитна информация за плода, семената и сортовете на какаото. Ще разберете какво всъщност означава Криоло и Форастеро, ще откриете в кои държави “дървото на боговете” носи своя генетичен спомен за времената на маите и ацтеките.