Великденски шоколадови традиции с ChocoLeya - ChocoLeya
Най-горе

Великденски шоколадови традиции с ChocoLeya

В навечерието на светлите Великденски празници, ChocoLeya Ви кани на среща с отколешни традиции и вярвания, довели шоколада до почетния статут на основно лакомство за Великден и предпочитан подарък през седмицата на козунаците и яйцата.

Chocoleya-Velikden (2)

Езическите корени – празник на пролетта и равноденствието

Различни народи, култури и цивилизации, много преди появата на Християнството, са отбелязвали Пролетното равноденствие и са празнували събуждането на Природата след студа и тъмнината на зимата. Още тогава, яйцето е било основен символ на Началото, на вечно възраждащия се живот. Заекът е другият знаков елемент, който присъства в множество езически вярвания и традиции, заради своята плодовитост. От древен символ на плодородието, зайчето стига до емблема на празника и герой на легендата, че крие яйца, които децата трябва да намерят преди да настъпи Великден.

Chocoleya-Velikden (6)

Християнските традиции

Възкресението на Исус Христос и строгите ритуали, като постите, преди отбелязването му на Великден, се отбелязват навсякъде в християнския свят, с вариации от католицизма, през протестантството до православието. Яйцето, като символ на Живота и неговото обновление, присъства в различни традиции. Боядисването на яйца, поднасянето им като дар, скриването и търсенето на яйцата, обикновено в градината – всичко това е част от отбелязването на Великден и на възкресението на живота и природата.

Chocoleya-Velikden (7)

Шоколадовите яйца – историята

Преди да започнат да се правят от шоколад, Великденски яйца с разнообразна изработка са се подарявали за празника. Богато украсени картонени кутии за лакомства с форма на яйце, кошнички за яйца, ювелирни шедьоври като дар на кралски особи – символът на възкресението – яйцето присъства активно в историята на Европа. След появата им във Франция и Германия, шоколадовите яйца, като вариант за подарък и лакомство по повод Великден, се прехвърлят през Ламанша и завладяват Острова.

Chocoleya-Velikden (1)

Първоначално, в средата на 19 век, шоколадовите яйца били плътни, твърди и доста груби, направени само от какаов прах и захар. Към края на века, когато в рецептата се добавя какаово масло, това позволява да се изливат в калъпи кухи половинки яйца, които после става популярно да се пълнят със захаросани ядки, дражета и други вкусотии. Разбира се, революционната поява на млечния шоколад в началото на 20 век, превръща шоколадовите яйца в масов продукт и предпочитано лакомство и подарък за Великден.

Chocoleya-Velikden (5)

Разрастването на шоколадовото производство в световен план превръща традиционния религиозен празник в удобен повод за успешен бизнес. Разнообразни шоколадови продукти на Великденска тематика заливат пазара – от класическите шоколадови яйца, през зайчета, пиленца, цели кошници с шоколадови лакомства, тематични бонбониери и всякакви други шоколадови изделия в красива опаковка, които да грабнат вниманието на децата и да привлекат интереса на възрастните.

Chocoleya-Velikden (4)

Шоколадът – идеалният подарък за Великден

Каквито и традиции да спазвате за Великден, със сигурност те ще се комбинират чудесно с шоколадовия асортимент на ChocoLeya! Дали ще изберете кутия пралини за подарък или ще скриете някой от нашите шоколади заедно с яйцата в градината, важното е да споделите сладките моменти с близките и семейството! Нашият екип Ви пожелава здраве и благоденствие!

Chocoleya-Velikden (3)